Wilde ideeën? Grootse plannen? Verborgen talenten?
Rowans zijn binnen Scouting Nederland de jongens in de leeftijd van ongeveer 14 tot 18 jaar. De eerste Rowan-afdelingen ontstonden in de jaren '50 van de 20e eeuw. Op dit moment wordt deze leeftijdsgroep binnen Scouting ook wel Explorers genoemd, waarbij het meestal om een gemengde speltak gaat (jongens en meisjes samen).
De naam is afkomstig van de Amerikaanse luitenant Andrew Summers Rowan. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Cuba tegen Spanje van 1868 tot 1878 moest hij onder zeer moeilijke omstandigheden een boodschap van de Amerikaanse president McKinley overbrengen aan de leider van de Cubaanse opstand generaal Garcia. Rowan antwoordde "Okay Sir" en zeurde verder niet. Hij deed het gewoon. Ondanks de geringe overlevingskans wist Lt. Rowan moedig en dapper de opdracht tot een goed einde te brengen. Vanwege de vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen is in het verleden besloten om jongens van deze nieuwe speltak "Rowans" te noemen.
Never a dull moment. Geen dag hetzelfde. Onmogelijk?
Bij de rowans kan je aan de slag. Handen uit de mouwen voor de spannendste etappe in de ontdekkingsreis van Scouting. Elke jongen tussen de 14 en 18 kan rowan worden. Jullie maken samen plannen. Bepalen je eigen avontuur. Daarom is geen dag hetzelfde. Van speleologie tot straattheater, van zeezeilen tot zingen, van kampvuur in Westernohe tot afzien op de Winterhike……
Organisatietalent
Plannen maken is één. Samen plannen uitvoeren is twee. Het vraagt organisatietalent. Je moet er voor praten en luisteren, en besluiten nemen. Maar organiseren valt te leren. Want rowan ben je gelukkig niet in je eentje. De taken worden verdeeld. Ieder speelt z'n eigen rol in het team. Iedereen zorgt ervoor dat de voorbereiding en uitvoering van het plan gladjes verloopt. Met z’n allen zorg je er ook voor dat iedereen z'n ei kwijt kan over het plan en natuurlijk in actie komt!
Ruimte en respect
Avontuur is het onbekende verkennen. Daar ligt de grootste uitdaging. Bij de rowans krijg je de ruimte om je eigen talenten te ontwikkelen. Kansen genoeg. Het is aan jou om ze te benutten.
Maar rowan ben je niet vrijblijvend. Je hebt respect voor jezelf en voor anderen. Je kunt leren van alle culturen in de wereld. In binnen- en buitenland. Je bent lid van een internationale vereniging. Als rowan heb je trouwens ook respect voor je natuurlijke omgeving. Logisch eigenlijk. En daar moet je zuinig op zijn.
Programma’s
Die maken de Rowans natuurlijk zelf, met een beetje hulp van elkaar en de begeleiding.
Een programma maken valt niet mee. Zeker wanneer je met heel veel of juist heel weinig personen bent. Er bestaan echter geen regels hoe je een programma moet maken. Creativiteit en inspiratie zorgen er vaak voor dat er een leuk programma op tafel komt en daarmee kunnen jullie begeleiders niet helpen. Wel zijn er enkele factoren bekend waar men altijd aan moet denken bij het maken voor een programma. Wanneer je hier mee aan de slag gaat dan komt de creativiteit en inspiratie hopelijk vanzelf.
Begeleiding
Rowans zijn oud en wijs genoeg. Leiding heb je niet meer nodig. Begeleiding kan nog wel handig zijn. Van begeleiders mag je dus best wat verwachten, maar niet dat ze je bezighouden. Geen voorgekookte activiteiten. Wel dat ze je net dat laatste zetje geven. Dat ze je een goeie reden geven om uit je luie stoel te komen. En een beetje hulp als het plan dreigt te stranden. Een goeie begeleider staat niet aan de kant uit z'n neus te eten, maar doet actief mee.
Op expeditie
Ook het zomerkamp organiseer je zelf. Rowans gaan op expeditie. Geen kleinigheid. Wel avontuur. Vaak letterlijk over de grens. Op pad met je rugzak. Wildkamperen waar dat kan. Zwerven in Zweden. Zeilen in Zeeland. Aanleggen aan je eigen eiland. Klimmen in Kandersteg. Een speeltuin bouwen in Noord-Ierland. Kanoën in Canada. Allemaal al gedaan door rowans
Bereidverklaring rowans
Als rowan wil ik samen met anderen
de wereld om mij heen ontdekken
en meer leefbaar maken.
Met de inzet van mijn mogelijkheden
en met eerbied voor alles wat leeft
wil ik de kansen die ik krijg benutten.
Ik probeer zo goed mogelijk om te gaan
met de middelen die mij ter beschikking staan
en ik respecteer mijzelf en anderen.